ریپورتاژ آگهی
استانبول شهری نیست که بخواهید یک روزه مکانهای دیدنی آن را حتی با تور استانبول ببینید. با سفر با تور استانبول این شهر زیبا، بزرگ و تاریخی را خواهید دید. در این سفر هیجانانگیز یکی از بناهای تاریخی که بازدید از آن شما را بهوجد میآورد، کاخ توپکاپی استانبول است. کاخ توپکاپی یکی از بزرگترین و محبوبترین مراکز گردشگری برای تور ارزان استانبول محسوب میشود و هر بینندهای را مات و مبهوت میکند. توپکاپی در زبان ترکی به معنای دروازه توپها بوده و دلیل نامگذاری این بنا وجود توپهای جنگی بسیار بزرگی است که بیرون دروازه بهنمایش گذاشته شده و از آنها درطول فتوحات سلطان استفاده شده بود. درادامه بیشتر به بررسی این مکان میپردازیم. پس برای آشنایی بیشتر با این کاخ زیبا با ما همراه باشید.
معرفی
کاخ توپکاپی در سال 1459 ساخته شد و نقطه پایان ساخت آن به 1478 بازمیگردد. دستور ساخت این کار را سلطان محمد دوم داد و پس از فتح قسطنطیه این دستور داده شد. این کاخ روی ویرانههای دوران بیزانس، روی یک شبه جزیره کوچک و سمت شمالی آن دماغه طلایی و جنوب آن دریای مرمر قرار دارد. سمت شمالشرقی بنا چشماندازی حیرتانگیز میبینید که آن را مدیون تنگه بسفر است. ابتدا کاخ توپکایی به اسم ینی سای یا کاخ جدید شناخته میشد اما این اسم در قرن نوزدهم بهنام توپکاپی تغییر پیدا کرد. این کاخ 25 سلطان عثمانی را بهخود دیده و چهار قرن، یعنی قرنهای 15 تا 19 میلادی، محل زندگی سلاطین و مرکز حکومت این دوره بوده است. این شرایط تا زمانی که کاخ دلماباغچه کنار دریا ساخته شود ادامه داشت. از سلطان محمد دوم تا سلطان عبدالملک همگی در این خانه زندگی کردهاند و نقشی در رقمزدن تاریخ داشتهاند. چندین کاربرد این بنا عبارت است از محل سکونت سلاطین عثمانی، حرمسرا، دادگاه عثمانی و همچنین مرکز مدیریت حکومت. تعداد کسانی که در این کاخ زندگی میکردند، عموما به 700-800 نفر میرسید؛ اما گاهی ممکن بود این تعداد به پنج هزار نفر هم افزایش پیدا کند. در آن دوره فستیوالهایی نیز برگزار میشد که در این فصل تعداد ساکنان به 10 هزار نفر هم میرسید.
کاخ توپکاپی طی زمان هم از لحاظ معماری و هم از لحاظ مساحت تغییرات بسیار زیادی کرده است. برای مثال دیوارههای اطراف قصر آن زمان پنج کیلومتر و خود بنا درطول دوران ساختش 700 هزار مترمربع بوده است. این تغییرات را هریک از سلاطینی که در کاخ حضور داشت، برحسب سلیقه یا نیاز خود روی بنا پیاده میکرد یا ممکن بود بلاهای طبیعی مانند آتشسوزی یا زلزله ( زمینلرزه سال 1509 یا آتش سوزی 1665) باعث شود کاخ تغییری دوباره کند. بهدلیل همین تغییرات فراوان کاخ مانند هزارتویی شده که ساختمانهایی زیادی با یک حیاط مرکزی بزرگ در تشکیل آن دخیل هستند. در آخر و در سال 1924 کاخ توپکاپی به موزه بدل شد. معماری این بنا از ترکیب سبک خاورمیانهای، عثمانی و باروک الهام گرفته شده و معمارانی همچون آسم علی، داوود آقا، معمار سینان و سرکیس بالیان ناظر این بنا بودهاند که همگی جزو بهترینها در تخصص خودشان هستند. آثاری که میتوانید در این موزه از آن دیدن کنید، زیاد و جذاب هستند. اشیایی مانند گنجهای سلطنتی، شمشیرها، الماس 86 قیراطی قاشقچی، چندین تخت پادشاهی، جاشمعی از جنس طلا، خنجر توپقاپی، زمرد، نماد جان مقدس تعمیددهنده و وسایل پیامبران همچون شمشیر حضرت محمد، عصای حضرت موسی و... که دیدن همگی آنها برای مسافران تور استانبول و حتی تور ارزان استانبول جذاب است.
بخشهای مختلف کاخ توپکاپی
اصلیترین ورودی قصر به خیابان اصلی یعنی خیابان مسه (دیوان یا شورا) مشرف است که در دوره بیزانس و عثمانی برای رفتوآمد مباشران سلطنتی کاربرد داشت. وقتی از این ورودی وارد شوید، به حیاط اول برخورد میکنید که کاپیسی خوانده میشد. این قصر چهار صحن دارد که به یکدیگر متصل بودند و حیاط چهارمی بهعنوان حیاط خصوصی و حرم سلطان استفاده میشد. بزرگترین صحن قصر بهعنوان پارک یا محوطه قصر ساخته شده بود و با دیوارههای بلندی ساخته شده است که حرمسرا را پوشش میدهد.
بابالسلام یا دروازه میانی اسم ورودی بعدی است. علت نامگذاری این دروازه بهنام بابالسلام این است که هرکسی وارد این مکان میشد، باید به سلطان سلام و درود میفرستاد. ورودی این دروازه نیز فقط روی سلطان و خدمه باز بود و دسترسی عمومی به آن امکان نداشت. ورودی دوم به صحن دوم منتهی شده و با دو برج کنگرهدار دو سمت ورودی مواجه خواهید شد. عبور از این ورودی مساوی است با روبهروشدن با نخستین حیاط که با نام حیاط سپاه شناخته میشود. از این دروازه به بعد در آن زمانها هیچکسی جز خود سلطان اجازه عبور سوار بر اسب نداشته و افراد دیگر میتوانستند فقط با پای پیاده عبور کنند. علاوهبر دیدنیهای معماری شما میتوانید از خرابههای دوره بیزانس، کلیسای ایرانه هاگیا، پارکی پر از طاووس و غزال، مرکز ضرب سکه و یک موزه باستانشناسی دیدن کنید.
بعد از عبور از دروازه اول و دوم به دروازه سوم میرسید که بهنام دروازه سعادت شناخته میشود. اهالی کاخ رویدادهای مهم و مناسبتهای بزرگ را در این مکان جشن میگرفتند. ورود فقط با اجازه سلطان آزاد بود و حفاظت بهعهده خواجههای سفید قرار داده شده بود. بعد از چند قدم به حیاط اندرونی و یک سالن سخنرانی برخورد میکنید که سفرای خارجی در آن رفتوآمد میکردند. پشت این اتاق یک کتابخانه قرار دارد و سمت راست این حیاط مجموعهای از لباسهای سلطان و خزانه او قرار گرفته است.
از باغ شخصی تا حرم توپکاپی
باغ شخصی سلطان یا صوفی همایون بعد از سومین حیاط قرار دارد و میتوانید با عبور از تعدادی گذرگاه به آن برسید. این باغ شخصی توسط تعداد زیادی گل لاله و گل سرخ احاطه شده که زیبایی خیرهکنندهای به آن بخشیده است. اتاقکهای بغداد، صوفی و روان سمت چپ حیاط جاخوش کردهاند و بهسوی شاخ طلایی چشمانداز خوبی دارند. سال ساخت همه این دیدنیها به قرن 17 میلادی برمیگردد.
بعد از همه این حیاطها و دروازهها به حرم کاخ توپکاپی میرسید. این حرم مختص خانواده سلطنتی بود و همسران عقدی و صیغهای سلطان، ملکه مادر و فرزندان شاه در این کاخ زندگی میکردند. بانوان حرم میان آنها انتخاب میشد و درآخر با دیوان عثمانی ازدواج میکردند. حفاظت از این حرم برعهده خواجههای سیاه بود.
ازدیگر دیدنیهای این قصر تاریخی میتوان به کالسکههای سلطنتی، استبل سلطنتی، خوابگاه خدمتکاران، ساختمان شورای سلطنتی، برج عدالت، قصر مجیدیه، خزانه سلطنتی، آشپزخانه، ظروف چینی منقوش، مجموعه سلاحها، گالری مینیاتوری و پرترههای سلطنتی، مسجد و ... اشاره کرد. با خرید تور استانبول از تهران علی بابا میتوانید از همه این دیدنیها بازدید کنید و این همه زیبایی را یکجا و کنارهم ببینید.
کاخ موزه توپکاپی در منطقه سلطان احمد، یکی از مناطق باستانی مشهور و جذاب استانبول قرار دارد؛ بههمین دلیل برای رسیدن به این کاخ همه وسایل نقلیه عمومی ازقبیل اتوبوس، مترو و تراموا بهآسانی در دسترس مردم و توریستها است. امیدواریم با تور ارزان استانبول بتوانید به این شهر زیبا سفر کرده و از دیدنیهای فراوان آن لذت ببرید. اگر هزینههای تور استانبول برای شما بالا است، از تورهای لحظه آخری استفاده کنید. تورهای لحظه آخری تور ارزان استانبول را دراختیارتان قرار میدهد.